Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Živý plot ? Na podzim !

10.10.2013 13:36

I když je ještě teplo a počasí mnohdy připomíná pozdní léto, přichází podzim. A právě podzim je pro živý plot a jeho výsadbu tím ideálním ročním obdobím, lhostejno, o jaký druh plotu se jedná.  Takže pokud plánujeme výsadbu živého plotu, na nic nečekáme a pustíme se do práce.
Na podzim ( a také brzo z jara) je totiž možné živý plot vysázet z tzv. prostokořených sazenic. Jsou to sazenice, především pak listnatých druhů stromů a keřů, které v okrasných školkách připravují práce na tento druh přesazování. Jednotlivé sazenice jsou dodávány ve svazcích bez balu zeminy ( odtud právě název prostokořenné sazenice ) a jsou výrazně levnější než kontejnerované rostliny, které v zahradnictví dostaneme prakticky celoročně.  Například u velmi oblíbené dřeviny na živý plot - habru - bude rozdíl docela markantní. Zatímco kontejnerovaný habr ve výšce kolem 60 cm pořídíme v ceně cca 100 korun, jeho prostokořenou verzi pak za cca 15 korun. Vynásobte počtem sazenic do metru a délkou plotu - a vyjde částka, nad kterou už stojí za to uvažovat. Více na webu živý plot net.

Je zřejmé,  že ujímavost prostokořených rostlin na živý plot bude nižší než u balové kontejnerované verze. Jaké zásady tedy musíme dodržet ?

  • prostokořené sazenice kupujeme ideálně přímo v okrasné školce, aby nebyly zaschlé kořeny
  • chráníme je do zasazení před slunečním světlem
  • pokud je skladujeme déle, vždy je zahrneme zemí ve svazcích a zalijeme
  • půdu pro vysazení zkypříme, nikdy nesázíme do tuhé, málo kypré půdy
  • neduživé sazenice vyřadíme předem, nikdy je nesázíme
  • pokud živý plot má být rovný - použijeme vžd yvodící šňlru nebo provázek při sázení
  • pečlivě dbáme na správné rozestupy sazenic podle konkrétního druhu dřeviny
  • po zasazení je vhodné použít mulčovací kůru nebop dřevěnou štepku
  • vždy důkladně prolijeme
  • nezapomínáme na pravidelnou zálivku - alespoň jednou týdně
  • zbylé sazenice zasadíme do kontejnerů, a zahrneme spolu s ním za záhoně zeminou. Na jaře možná některé z nich využijeme, aby živý plot neměl vynechaná místa

zdroj https://www.habry.info/habr-na-zivy-plot/

Fotogalerie: Živý plot ? Na podzim !