Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Bambusy v zimě

25.01.2014 11:42

BambusyLeden se blíží ke konci, ale jak to vypadá, zima teprve začíná. Mrzne i v nížinách. O víkendu vtrhly do nížin první silné mrazy, které nepřekvapily teplotami pod  -6°C. Na zahradě je proto málo práce. V takovýchto mrazech lze pracovat jen stěží. Rýt zahrádku je nemožné, a proto se teď věnujeme činnostem, které lze dělat z domova. Měli bychom se věnovat především plánování. Dobré je sepsat si harmonogram co, kdy a jak chceme na zahrádce přeměnit. Zároveň je teď období, kdy je všechno holé. Stromy svoje listí shodily už dávno, rostliny se schovaly do podzemí. Trávy nás vítají na zahradě svojí hnědavou barvou a kuželovitým tvarem, do kterého jsme trs svázali. Zároveň je na zahradě spousta míst, kde máme odložený nepořádek, navezenou suť, zkrátka místa, která nechceme nikomu ukazovat, nechceme, aby na ně bylo vidět. Taková místa můžeme jednoduše zakrýt díky rostlině, která u nás není původní, ale dlouho se zde pěstuje a její jméno je bambus. Bambus může zakrýt místa, která nechceme, aby byla spatřena, a to jak v létě, tak i v zimě. Jaký bambus použít?

  • Vysoké druhy - tyto druhy mají ve svém názvu Phyllostachys. Dorostou v našich podmínkách do výšek okolo osmi metrů se stébly o průměru několika centimetrů.
  • Nižší druhy – nižší, trsnaté druhy nám prozradí Fargesia v názvu. Tyto druhy jsou jedněmi z nejprodávanějších v České republice.  Zde nalezneme dva nejmrazuvzdornější druhy vůbec. Jsou to Fargesia murielae a Fargesia nitida. Tyto druhy dorůstají do maximální výšky tří metrů, často zdobí okrasné zahrady a parky.
  • Pokryvné druhy – typické Pleioblastus a Sasa v názvech.  Nízké druhy, které jsou často využívány jako pokryvná rostlina. Tyto druhy mají raději polostín, lze je vysazovat pod stromy nebo své vyšší příbuzné.

Využít je můžeme nejen na zakrytí nepořádku a míst, které nechceme, aby byly spatřeny. Můžeme je zároveň využít na rozdělení zahrady na několik částí. Jen musíme dávat pozor na kořenový systém této rostliny. Bambusy se totiž rozrůstají do všech stran, pokud tedy budeme poblíž nich něco pěstovat, měli bychom na to již nyní myslet. Stačí jim do hlíny vložit překážku ve formě bariéry, ať už plastové, nebo kamenné. Kořeny se pak budou táhnout na druhou stranu. Nakupovat vzrostlé rostliny můžeme již nyní. Jsou podstatně levnější než na jaře, kdy začíná jejich obvyklý prodej.

 

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia.com