Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Borka

26.01.2014 11:44

BorkaPomalu se dostáváme do půlky druhého zimního měsíce a prvního měsíce nového roku s číslem 2014. Tento měsíc se může zdát nudný, kdekdo si může říct, že na zahradě není co k práci; a že práce z tepla domova, která je spjatá s tou na zahradě, je už také hotová. To však není pravda. I v tomto měsíci je stále dost činností, které lze dělat jak z tepla domova, tak v ne příliš tuhé zimě venku na zahradě. V lednu můžeme začít řezat rouby ostatních dřevin, které chceme v létě přeroubovat, pokud se dostaví mráz, měli bychom chránit kmeny stromů netkanou textilií. Tím zabráním vzniku puklin, které mohou trápit stromy po zbytek života. Musíme také kontrolovat sklep a uskladněné ovoce i zeleninu. Můžeme také vytvořit návrh osazení zeleninové zahrádky, nakelímkovanou pažitku a petržel pomalu přenášíme do tepla, kde ji začínáme zalévat, abychom ji urychlili. Také se začínáme chystat na jarní výsadbu semínek k předpěstování. Další důležitou prací v lednu je věnování se borce.

                Co to vlastně je borka? Borku můžeme nalézt na vnější straně kmenu. Jedná se o odumřelou povrchovou vrstvu kořene nebo kmene. Často tudíž bývá zaměňována s kůrou, což je nesprávné označení. Borka je tvořena odumřelými buňkami, proto při odstraňování strom netrpí. Pro strom má pouze funkci ochranou, tu však stromy na naší zahradě, o které se dostatečně staráme, nepotřebuje. Borka může mít různou tloušťku. Některé stromy ji mají hladkou a tenkou jen několik milimetrů. Mezi takovéto stromy patří například buk, nebo platan. Některé stromy ji mají naopak tlustou i několik centimetrů a velmi vrásčitou. Mezi takovéto stromy patří například dub. Tvrdí se, že u některých stromů je borka dokonce léčivá. Nejčastěji se to týká dubu a břízy. V lednu nastává nejvhodnější doba na odstranění borky u ovocných stromů. Proč ji odstraňovat? Pod touto odumřelou částí stromu se totiž mohou schovávat výtrusy houby nebo kokony škůdců. Obojí stromu škodí, jakmile odstraníme borku, houby i škůdci zmrznou. Borku seškrabáváme a odlupujeme speciální škrabkou k tomu určenou. Tu následně zlikvidujeme, tím zamezíme přenosu chorob. Vajíčka a shluky výtrusů vymeteme, tím zaručíme, že obojí umře a naše ovocné stromy pak budou zdravější a budou lépe prospívat.

 

Autor: Radim Dvořák