Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Čistíme jezírkové čerpadlo

23.01.2014 11:49

Jezírikové čerpadloV lednu stále není příliš mnoho venkovní práce. Proto se chystáme na jaro z pohodlí domova. Připravujeme se na pěstování sazeniček, dále se věnujeme údržbě nářadí a podobně. Na zahradě můžeme stále stříhat rouby. Jezírko stále zamrzá jen výjimečně, a proto zde nemusíme zatím umísťovat topítko s plovákem. Z pohodlí domova se však můžeme našemu jezírku stále věnovat. Na začátku zimy jsme z jezírka opatrně vytáhli čerpadlo. Kabel smotali a spolu s čerpadlem uschovali na nějaké suché místo, kde oschlo. Nyní je plné suché řasy a ostatního odpadu, co se skrývá pod hladinou zahradního jezírka. A právě proto můžeme zimu využít k čištění tohoto přístroje.

  • Houbička, teplá voda, kartáč, šroubovák a nožík.

Čištění není příliš náročné časově. Spíše se jedná o činnost náročnou na psychiku a trpělivost. Spousta špinavých záhybů, výstupků a podobně nám dá po této stránce poměrně zabrat. Začneme rozložením. Trubice se většinou skládá z několika dílů. Tu rozložíme. Pokud obsahuje závity, vyšroubujeme. Většinou lze jednotlivé části pouze vysunout ze sebe. Proč rozkládat? Trubky mohou být poměrně zanesené. Může se v nich skrývat smetí a téměř s jistotou obsahují povlak špíny. Dlouhou trubku bychom složitě čistili. Proto ji rozložíme, malé trubky se budou čistit lépe. Jakmile se dostaneme ke koleni, začne zábava. Toto koleno rozložíme a ze všech stran očistíme. Uzávěry musí být čisté, aby s nimi šlo pod vodou otáčet. Tím měníme proud vody, který teče do fontánky a proud, který uniká do jezírka nebo hadice, která tvoří ústí v potůčku proudícím do jezírka. Nyní jsme se dostali k samotnému motorku. Ten je většinou schován pod krytem, který má několik druhů otevírání. Může být na plastové zobáčky, panty nebo drátky. Tento kryt bude pravděpodobně obrostlý řasou a uvnitř najdeme bahno a řasu. Tento kryt pořádně vyčistíme. Čerpadlo pak bude mnohem lépe fungovat. Jakmile máme kryt čistý, pustíme se do motorku. Ten nerozmontováváme, pouze čistíme vnější obal a dutiny vedoucí do motorku, který vodu pohání. Poslední, co nás čeká, je vyčistění elektrického kabelu. Kolem něj budou také suché řasy. Díky tomu, že už uschly, půjdou snadno dolů z přístroje. Nyní už nás čeká tuto skládačku spojit dohromady a opět uskladnit. Do jezírka ji budeme vkládat až v březnu či dubnu.

Autor: Radim Dvořák , foto zahradní jezírka Oase