Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 651
79%

Ne, nenavštěvuji 1 800
21%

Celkový počet hlasů: 8451


Hornbach v Plzni kvůli smlouvě s ekology možná zavře

26.07.2011 13:56

Hobbymarket Hornbach, který se minulý týden otevřel v Plzni, zřejmě zavře. Developer projektu firma Intercora totiž nesplnila požadavky ekologického sdružení Děti země, s nímž uzavřela smlouvu. Ekologové hrozí firmě žalobou. Plzeňský Hornbach je sedmou a největší prodejnou tohoto německého řetězce v Česku.
Firma Intercora podepsala s ekologickým sdružením smlouvu v roce 2008, aby se vyhnula úředním obstrukcím, které ekologové chystali. Tím, že nesplnila řadu klíčových závazků, ze smlouvy plyne, že se obchodní centrum bude muset zavřít. Intercora totiž smlouvou zavázala i svého právního nástupce, firmu Hornbach, uvedl iDnes.
Závazky, které firma údajně nesplnila, se týkají jízdních pruhů pro městskou hromadnou dopravu a měření hluku. Intercora měla zaplatit měření hluku před zahájením provozu hobbymarketu a zároveň nechat ekology, aby stanovili, která firma měření provede a za jakých podmínek. Měla rovněž zajistit výstavbu speciálních jízdních pruhů pro autobusy a trolejbusy projíždějící kolem Hornbachu. Podle ekologů totiž po otevření hobbymarketu začnou kvůli houstnoucí dopravě nabírat zpoždění, je tedy pro ně nutné uvolnit celý jízdní pruh.
Intercora toto ale nesplnila. Smlouvu podepsala i s vědomím toho, že splnění závazků nezávisí pouze na její vůli, ale také na konání třetích stran.
Třetími stranami se myslí plzeňský magistrát, Ředitelství silnic a dálnic, popřípadě dopravní policii, kteří se musí k takovému zásahu do dopravy vyjádřit. Hornbach se podle smlouvy neměl otevírat dřív, než se uvedené jízdní pruhy zprovozní.
Hornbach je jedním z největších provozovatelů stavebních a zahradních marketů v Evropě. Firma má 130 velkoplošných marketů v devíti zemích, z toho sedm v ČR, kde mají velikost zhruba 20.000 metrů čtverečních. Plzeňská hobbymarket má prodejní plochu přes 22.000 metrů čtverečních. Rodinná firma z jižního Německa byla založena v roce 1877.