Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Jakou zeleninu můžete sklízet čerstvou po celou zimu ?

20.01.2012 09:19

Zimnímu pórku mrazíky nevadí, sklízet ho můžete postupně po celou zimu.
Zimní pór můžete sklízet průběžně, od podzimu do jara. Musíte si ale vybrat zimní odrůdy, ty letní by mráz ne¬vydržely. Vhodné jsou odrůdy Blizzard, Porvite či Elefant. Rostliny na podzim hodně nakopčete, získáte delší vybělenou část.
U póru také pozor na opakované mrazy a oblevy, protože po opakovaném zmrznutí a roztávání začne hnít. V takovém případě ho raději vyhrabte.
Hlávková kapusta  je méně náročná než zelí, snese i mrazy kolem -10 °C. Doporučují se odrůdy Tarvoy, Alaska, Arkta. Na ochranu před okusem zvěří a před sluncem je vhodné zakrývat ji netkanou textilií.
Ze záhonu můžete sklízet jak jednotlivé kapustičky, tak celou růžičkovou kapustu.
Růžičková kapusta je také velký otužilec, dobře přitom přezimují například odrůdy Content, Lunex nebo Rosella. Sklízet můžete postupně jak jednotlivé růžičky z vysokých košťálů, tak celé rostliny. Zakrývání rostlin netkanou textilií se neosvědčuje, protože se na vysoké košťály špatně fixuje.
Podobně to má kapusta kadeřávek: její listy se také dají sklízet po celou zimu.
Černý kořen - u nás se pěstuje odrůda Libochovický - má velmi dlouhé a křehké kořeny, proto si na jeho vyrývání vezměte vidle s dlouhými bodci, ať plodiny nepoškodíte.
Podobně můžete i v zimě vyrýt i křen. Pokud tedy půda není příliš zmrzlá.