Jakou zeleninu můžete sklízet čerstvou po celou zimu ?
Zimnímu pórku mrazíky nevadí, sklízet ho můžete postupně po celou zimu.
Zimní pór můžete sklízet průběžně, od podzimu do jara. Musíte si ale vybrat zimní odrůdy, ty letní by mráz ne¬vydržely. Vhodné jsou odrůdy Blizzard, Porvite či Elefant. Rostliny na podzim hodně nakopčete, získáte delší vybělenou část.
U póru také pozor na opakované mrazy a oblevy, protože po opakovaném zmrznutí a roztávání začne hnít. V takovém případě ho raději vyhrabte.
Hlávková kapusta je méně náročná než zelí, snese i mrazy kolem -10 °C. Doporučují se odrůdy Tarvoy, Alaska, Arkta. Na ochranu před okusem zvěří a před sluncem je vhodné zakrývat ji netkanou textilií.
Ze záhonu můžete sklízet jak jednotlivé kapustičky, tak celou růžičkovou kapustu.
Růžičková kapusta je také velký otužilec, dobře přitom přezimují například odrůdy Content, Lunex nebo Rosella. Sklízet můžete postupně jak jednotlivé růžičky z vysokých košťálů, tak celé rostliny. Zakrývání rostlin netkanou textilií se neosvědčuje, protože se na vysoké košťály špatně fixuje.
Podobně to má kapusta kadeřávek: její listy se také dají sklízet po celou zimu.
Černý kořen - u nás se pěstuje odrůda Libochovický - má velmi dlouhé a křehké kořeny, proto si na jeho vyrývání vezměte vidle s dlouhými bodci, ať plodiny nepoškodíte.
Podobně můžete i v zimě vyrýt i křen. Pokud tedy půda není příliš zmrzlá.