Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Jarní řez rybízu

28.02.2014 11:48

RybízJaro za rohem, stále však máme zhruba měsíc, než jaro oficiálně začne. Předjaří je však časem, kdy se stále častěji dostáváme z  tepla domova do zimy na zahradě, která letos příliš krutá není. Všechny práce, co můžeme na zahradě podnikat, se odvíjejí od počasí. Proto bychom měli sledovat stále častěji předpověď počasí. Můžeme se tak vyvarovat zbytečnému vytahování a uklízení nářadí. Pokud nám to počasí dovolí, můžeme se tedy vydat na zahradu. Právě teď totiž nastává období na předjarní řez rybízu.

Většinou preferujeme keřovitý tvar rybízu. Takový tvar totiž pravidelně plodí a má větší plody. Rybíz může však položit pod tíhou plodů své větve na zem. To je značná nevýhoda, jelikož na zemi pak plody rychle hnijí. A také z  tohoto důvodu je potřeba tyto keře s  výbornými plody stříhat. Na stříhání si nachystáme zahradnické rukavice a nůžky, které jsou uzpůsobeny na stříhání drobných a tenčích větviček. V  prvním roce stříháme keř bílého i červeného rybízu stejně. Zkracujeme pouze jednoleté výhony a zkracujeme je na tři pupeny. Díky tomuto střihu keř lépe poroste a vytvoří tak bohatou a silnou korunu. V  druhém roce stříháme keře odlišně než v  roce prvním. Začneme tím, že vybereme 4-6 silných a zdravých výhonů. Ty musí být vhodně postaveny, aby nám koruna stále rostla tak, jak si představujeme. Přebytečné výhony pak odstřihneme, zároveň odstraníme také výhony nemocné, zmrzlé nebo slabé. Všechny tyto výhony se snažíme odstřihnout co nejblíže u země. Na ponechaných a silných výhonech vrcholy nezkracujeme. Ty sestřiháváme, jen pokud vlastníme odrůdu, která má malou schopnost vytvářet boční výhony. Následně můžeme zkracovat boční obrost, který směřuje dovnitř keře, ale to až v  červnu. Viz stříhání rybízu

Po třech letech by měl mít keř 4-6 jednoletých výhonů, stejný počet pak dvouletých i tříletých. Abychom nesnížili plodnost, dodržujeme tříletý interval. V  následujícím roce na podzim ostříháme třetinu nejstarších větví. Místo nich pak necháme nejsilnější dobře postavené výhony. Ty po zimě v  předjaří zkrátíme zhruba o čtvrtinu. V  dalším roce odřežeme další třetinu a nové výhony stejně jako v  předešlém roce zkrátíme. Další rok opakujeme. V  třetím roce odstraňujeme zbytek přestárlých větví.

Nyní máme kompletně připravený rybíz na období plodnosti. Teď už nám zbývá vymyslet, co budeme dělat se sklizní.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia