Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Jarní výsadba růží a živého plotu

09.04.2013 14:00

RůžeNa jaře je čas na výsadbu dřevin a keřů do naší zahrady. Nejinak je tomu u růží a živého plotu. Za normálních okolností sázíme růže ještě před zimou; konkrétně v říjnu. Abychom však předešli problémům, které mohou nastat při trochu tužší zimě, necháváme raději výsadbu růží na jaro. Co se týče živého plotu, ideální období na vysazování je začátek dubna. Samozřejmě záleží na tom, jak byla zima tuhá.

Jak na jarní výsadbu růží? Nejprve bychom měli vybrat správné místo. Následně bychom sazenici měli namočit na min. 12 hodin do vody; tím zajistíme, že nám pěkně zakoření. Místo, kde chceme zasadit růži, bychom měli pořádně prokypřit. To provedeme za pomoci rýče. Poryjeme půdu, ideálně až do hloubky 60 cm. Nyní sazeničku růže zastřihneme, a to až na 3 očka. Při podzimní výsadbě nezkracujeme, při té jarní je to potřeba. Než rostlinu zasadíme, měli bychom promísit hlínu s kompostem. Následně zasadíme rostlinku tak, aby byl krček aspoň 7 cm pod zemí. Nyní růži pořádně zalijeme. První rok nám rostlina nepokvete, stejně jako při podzimní výsadbě, ale máme jistotu, že nám přes zimu nezmrzne. Více na Růže.cz

RůžeNyní zasadíme živý plot. Vykopeme díry v rozestupu asi 40 cm, záleží na druhu živého plotu. Smícháme zeminu se substrátem. Měli bychom zakoupit substrát pro tůje, popřípadě rašelinu. Nyní pořádně díry zamokříme. Do děr nasypeme hlínu smíchanou se substrátem. Opět trochu zalijeme. Nyní zasadíme rostliny, obsypeme hlínou a pořádně upevníme. Musíme opět pořádně zalít. Trochu keře ostříháme, aby měly hustou korunu. Čím menší budou, tím méně energie budou potřebovat na růst a dobře zakoření. Ideální jsou jako živé ploty buxusy (zimostráz). Vytvoří krásnou, hustou a stálezelenou korunu. Dobře se upravují a vytváří přírodní bariéru na zahradách. Zároveň se vedle buxusu bude výborně dařit růžím. Tím zkombinujeme obě dvě činnosti.

Pokud plánujeme výsadbu popínavých růži, je vhodné využít konstrukce zahradní pergoly. Samozřejmě začínáme nejdříve zapuštěním kovových pozinkovaných patek, do kterých pak stavíme dřevnou konstrukci samotné pergoly. Dřevo ještě předem povrchově upravíme impregnací a následně lazurou na dřevo, a až pak osadíme. Na závěr pak k hotové pergolvé konstrukci vysadíme druhy pnoucích růží, a podle potřeby vyvážeme k pergolovým trelážím