Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Je správný čas na postřiky ovocných stromů

26.03.2013 09:45

Postřik ovocných stromůV březnu dáváme velký pozor na zahradu. Jak se o ni teď postaráme, takovým způsobem nám to přes rok bude vracet. Pokud máme na zahradě koutek, který spíše připomíná ovocný sad, měli bychom se mu patřičně věnovat. Pokud se v březnu o stromy správně postaráme, budou mít šťavnatější plody a bude jich víc než dost. Ovocné stromy bychom v první řadě měli prostříhat. Jak na to se můžeme dozvědět v článku Řez ovocných stromů. Řezem však práce nekončí.

Ovocné stromy potřebují naši péči, a to hlavně zjara. Aby lépe plodily, nestačí jen prostříhat korunu. Je také potřeba postarat se o kmen a kořeny. Stromy potřebují také čerpat živiny z půdy. Proto je potřeba půdu kolem kmenu pohnojit. S hnojivem by se to však nemělo přehánět. Stačí jen na jaře trochu pohnojit vápnem. Tím zamezíme napadení hnilobou.

Dále je potřeba kolem stromků prokypřit hlínu; to provedeme rýčem. Není na škodu lehce promísit hlínu kolem stromu s kompostem. Kolem stromu obryjeme kruh o poloměru zhruba metr a do hloubky okolo 10 cm. Nesmíme rýt příliš hluboko, abychom neporušili kořenovou skladbu stromu. Tím bychom strom ranili, celý rok by se soustředil na regeneraci a nemohl by se věnovat plodům.

Následně bychom měli zacelit rány, které na stromě vznikly po zimě, např. důsledkem okusu zvěří. To můžeme provést například sadařským balzámem.

RÝČ, POSTŘIKOVAČ, BRÝLE NA POSTŘIK, PRACOVNÍ RUKAVICE

Nyní už bychom se měli věnovat postřiku. Postřik ovocných stromů je v poslední době nezbytnou součástí při pěstování ovoce. Jabloně bývají poměrně odolné, a proto není postřik tak důležitý. Nejvíce trpí na choroby s názvem padlí a strupovitost jabloně. Ochranou jsou chemické přípravky jako je SYLLIT 65 WP, SULIKOL K, dále lze umístit na kmen lepové pásy k nalákání housenek obaleče jablečného.

JABLONĚ - SYLLIT 65 WP, SULIKOL K

Hrušně mají obdobné problémy jako jabloně. Proto je můžeme stříkat podobnými nebo stejnými přípravky. Dále máme na zahradě třešně a meruňky. Ty trpí především na moniliovou spálu květů a větviček. Na tu platí postřik zvaný HORIZON 250 EW. Dále připevníme na větvičky lepové desky proti vrtulím, které zavrtávají larvy do plodů.

TŘEŠNĚ A MERUŇKY - HORIZON 250 EW

Broskvoně nejvíce trpí na kadeřavost. Proti ní můžeme stromky stříkat přípravkem DITHANE M 45 nebo SYLLIT 65 WP. Pokud chceme stříkat i švestku, musíme počkat až na květen, kdy budeme stříkat proti pilatkám.

BROSKVOŇ - SYLLIT 65 WP

Pokud máme na zahradě mladé stromky, je dobré jim kolem kmínku nalepit lepové pásky, jelikož tyto stromky mají v oblibě mravenci, kteří si na jejich květech pěstují mšice.

Nyní máme stromy kompletně připraveny na sezónu, stačí už jen čekat na vytouženou odměnu.

 

Autor: Radim Dvořák © lightpoet - Fotolia.com