Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Měsíc hlohu

11.05.2013 13:23

HlohPodle keltského kalendáře začíná dnem 13. května, měsíc hlohu. Tento rod stromů a keřů je typickým obyvatelem severní polokoule. Ve volné přírodě jej můžeme spatřit nejčastěji s bílými květy. Často také kvete růžově či červeně. Plody, nazývané malvice jsou také červené. V České republice rostou ve volné přírodě dva druhy. Hloh jednosemenný, poznáme podle pecek v malvici, tento má pouze jednu. Dalším druhem je hloh obecný, u toho druhu nalezneme v malvici dvě semínka. V České republice se nejedná o nijak zvláště chráněný druh, roste poměrně hojně a to jak na zahradách, tak na okrajích lesů, loukách nebo v parcích. Jak a kam si můžeme hloh vysadit? Odpověď je poměrně snadná. Půda by neměla být jílovitá, ostatní půdní druhy stromu nevadí. Slunce nebo stín, zde si můžeme vybrat, lepé se mu však bude dařit, když aspoň část dne bude ohříván slunečními paprsky.

Sázení hlohu je snadné. Sázíme jej jako jakýkoliv stromek, který nepotřebuje žádnou speciální péči. Stačí si jen nachystat zahradnické rukavice, rýč a kýbl s vodou. Prvně stromek vložíme do kýblu s vodou a pustíme se do výběru místa. Jakmile místo vybereme, vykopeme jámu, takovou, aby stromek měl kolem sebe prostor. Do jámy vylijeme část vody a vložíme stromek. Kořeny zasypeme hlínou a následně udusáme. Zároveň držíme stromek pořád v rovině, aby se nám nekroutil. Následně zalijeme a dosypeme zbytek hlíny.

Měsíc hlohu trvá od 13. 5. do 9. 6.

Proč bychom měli hloh vlastně pěstovat? Tento strom je nesmírně ceněný pro své účinky ve farmaceutickém průmyslu. Plody jsou plné vitamínu C a B, bohaté na cukry, tříslovinu, pektiny a karoteny. Užívání přípravků z hlohu zlepšuje krevní tlak a léčí srdeční potíže, dále zlepšuje průchodnost cév i tepen. Dále je to skvělá prevence proti angíně a účinný lék na nespavost. U plodů musíme dávat pozor, jestli nejsou napadené hmyzem, tento strom je totiž oblíbený u mšic a puklic. Proto se doporučuje mladé stromky proti těmto škůdcům ošetřit. Účinné jsou také květy, ty obsahují většinu látek jako plody a nehrozí u nich červivost. Z plodů a květů hlohu, které si nasušíme, můžeme připravit výborný hlohový čaj. Z plodů si můžeme také udělat hlohovou marmeládu. Na přípravu stačí půl kila cukru a vody, jedno kilo hložinek. Tuto směs povaříme, marmeláda je na světě, je zdravá a velice chutná. V květnu od 13. začíná hloh kvést, proto je nyní ideální období sběru květů, plody budou později. Měsíc hlohu končí devátého června, v tomto období bychom jej měli co nejvíce zužitkovat.

Autor: Radim Dvořák © alessandrozocc - Fotolia.com