Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Mistryní Evropy ve floristice se stala Ruska Natalia Žižko

04.11.2011 13:27

Mistryní Evropy ve floristice se o víkendu v Havířově na Karvinsku stala Ruska Natalia Žižko. Stříbrnou medaili získala Niina Minkkinenová z Finska a bronz Neil Whittaker z Británie. Český zástupce mezi nejlepšími květinovými aranžéry Jaromír Kokeš skončil osmý.
Podle porotců byla Žižko nejlepší, nejlépe zpracovala květinový materiál, používala výbornou techniku a udělala na jury velmi dobrý estetický dojem. Vítězka dostala od poroty 484,13 bodu ze 600 možných.
Minkkinenová získala 478,60 bodu. S druhým místem byla podle Wojanrové spokojená, stejně jako třetí Brit, který se při poslední disciplíně pořezal na prstu a členové technické komise ho museli ošetřit.
Také Kokeš byl hodnocený velmi solidně, dostal 450,72 bodu. "Není to vítězství, ale jsem spokojen. Bodové hodnocení je velmi vysoké, jsme zřejmě opravdu dobří."
Mistrovství se zúčastnilo 18 soutěžících, každý zastupoval jednu zemi. Plnili šest soutěžních úkolů. Mezi nimi byla například disciplína nazvaná Symfonie v květech, v níž se měli inspirovat dílem hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Při disciplíně Od uhlí ke květům zase vytvářeli venkovní aranžmá z hrnkových květin, které musí vydržet minimálně dva měsíce.
Při slavnostním večeru byly uděleny ještě dvě ceny. Cenu časopisu Floristika za inovaci a kreativitu získal Marc Müller za Švýcarska, cenu diváků obdržel Araik Galstyan z Arménie.