Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Motýlí zahrádka

20.05.2013 14:15

Motýlí zahradaNa zahradě máme spoustu rozkvetlých stromů, keřů a rostlin. Díky květům se často v tomto období setkáváme s různými opylovači. Nejčastější jsou včely, ty však nebývají příliš oblíbené. Často se stane, že včelu přišlápneme, přimáčkneme, nebo se jen oženeme, tím včelu vyděsíme natolik, že jí její obranný mechanismus dává povel k útoku, ten provede bodnutím žihadla, což je poměrně nepříjemná záležitost nejen pro alergiky. Dalšími opylovači jsou motýli. Ti jsou mnohem oblíbenějšími společníky. Nijak na nás neútočí, jen poletují po zahradě a předvádějí svá barevná křídla. Nejsou však tak častými návštěvníky zahrad. Proč? Možná jen nemáme vysazené správné druhy rostlin, které motýly na zahrady lákají. Motýli mají nejraději nektary, které obsahují letničky, byliny a keře.       

Mezi keře, které zaručeně přivábí několik desítek motýlů, patří komule davidova, lidově nazývána také letní šeřík nebo motýlí keř. Už z lidového názvu vyplývá, že je mezi motýly oblíbená. Vyžaduje slunná a chráněná stanoviště; pokud bude mít tyto podmínky, dorůstá do výšky kolem tří metrů. Dalším keřem, který motýli milují, je pěnišník. Tento keř potřebuje vlhčí půdu s příměsí rašeliny. Mezi další oblíbené keře patří šeřík, kalina, tavolník, zploděr nebo arálie.

Nižší rostliny jsou také lákadlem. Třapatka známá pod názvem echinacea je také velmi oblíbenou rostlinou. Motýli dále milují kopretiny, dobromysl a denivku, vlčí bob, šalvěj, rozchodník, mateřídoušku, jiřinku, levanduli, hvozdík nebo velice oblíbená hvězdnici. Mezi letničkami vítězí astry, aksamitníky a chrpy. Dále vysazujeme violky, třapatky, slunečnice, měsíčky a krásnoočka.

Jakmile se vrhneme na vysazování těchto rostlin, měli bychom postupovat následovně. Pokud chceme motýly pozorovat, neměl by zde vládnout chaos. Nejjednodušší variantou je kaskádovité vysazování, kdy vysazujeme ze strany nejprve nejvyšší keře a nakonec nejnižší rostliny, jako jsou mateřídoušky apod.

Jaké druhy se nám na zahradě mohou objevit? Nejčastěji se objevují babočky, bělásci, žluťásci, modrásci, hnědásci, pokud se poštěstí, přilétne i krasavec otakárek nebo dlouhozobka, která vzhledem připomíná spíše brouka než motýla.

 

 

Autor: Radim Dvořák © Oleksandr Mekhanchuk - Fotolia.com