Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 651
79%

Ne, nenavštěvuji 1 800
21%

Celkový počet hlasů: 8451


Muzejní noc a Víkend otevřených zahrad

30.06.2011 13:47

Tisíce lidí si zpříjemnily sobotu a neděli návštěvou Pražské muzejní noci nebo Víkendu otevřených zahrad. Obě akce nabízely vstup do památek zdarma a doprovodné programy, do metropole tak přilákaly cizince i návštěvníky z regionů. Návštěvnost Pražské muzejní noci 2011 byla obdobná jako v loňském roce. V průběhu akce autoři projektu zaznamenali téměř 182 tisíc návštěvnických vstupů. V sobotu se v hlavním městě otevřelo od 19:00 do jedné ranní 34 muzeí, galerií a dalších kulturních stánků. Vedle stálých expozic byly pro davy zvědavců připraveny i koncerty, dílny nebo zábavné programy pro děti.
Přesné statistiky návštěvnosti zatím nemají zástupci Národního památkového ústavu a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, kteří organizovali Víkend otevřených zahrad. Akce, při níž se otevřelo na 35 jindy nepřístupných státních i soukromých zahrad a parků v historickém centru Prahy a v dalších městech České republiky, trvala celý víkend. Součástí byly i komentované prohlídky, možnost navštívit technické zázemí zahrad, výstavy nebo také degustace francouzských vín. Nejen zahraniční turisté, ale i spousta Čechů přijela na tuhle akci do Prahy, spousta babiček a dědečků se přijela podívat.
V Praze otevřely své brány nejen běžně přístupné Palácové zahrady, ale také téměř neznámé zahrady Vratislavská a Konventní nebo tajemná, břečťanem zarostlá zahrada Ústavu pro soudobé dějiny. Mimopražští zájemci mohli zavítat třeba na prohlídku zámeckého parku v Českém Krumlově, bylinkové zahrady v jihomoravských Valticích nebo francouzského parku na Zámku Dobříš ve středních Čechách.