Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Odborná porota vybrala 12 finalistů v anketě Strom roku 2011

12.07.2011 14:00

Odborná porota vybrala v uplynulých dnech dvanáct dřevin, které se v ekologické soutěži Strom roku budou letos ucházet o ocenění. Celkem bylo navrženo na ocenění nejsympatičtější dřeviny Čech a Moravy v již desátém ročníku akce 67 stromů. O vítězi rozhodne veřejné hlasování mezi 10. červencem a 10. říjnem.
O postupu 12 stromů do finále rozhodly zejména pěkné příběhy, jež jsou s nimi spojeny, zajímavé zpracování přihlášek a také jejich silné pouto s lidmi.
Finálovému výběru vládnou duby. Postoupilo jich šest, včetně dvou dubových alejí z Chomutova a Skaličky u Hranic. Mezi kandidáty na ocenění se zařadily srostlé jasany v Chýnově, památný platan ze Skalice u Znojma, dvě lípy z Ostrovce a Pernštejnských Janovic, buky z Červených Peček a hrušeň z Horního Němčí. Podrobnosti jsou na internetových stránkách nadace.
Sedm dřevin bylo navrženo také na ocenění Strom hrdina. Jde o stromy, které ohrožuje kácení, vandalismus, výstavba, nadměrný silniční provoz a další četné necitlivé zásahy lidí.
Celostátní anketa Strom roku je v republice největším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní zapojilo 370.000 lidí. Cílem ankety je rozvíjet vztah veřejnosti ke stromům a k místu, kde žijí, a zároveň upozorňovat na negativní trend ubývání rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů.
Úspěšný model ankety se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do dalších evropských zemí - Francie, Irska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Polska. Vítězové těchto klání postoupí do nově vytvořené ankety Evropský strom roku.
Loňským vítězem se stal dub letní, který už přes 430 let stojí nedaleko Bohuňovic u Olomouce. Pro takzvaný Hromův dub hlasovalo 12.329 lidí.