Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Palivové dřevo ? Žádný problém pro motorovou pilu

23.10.2013 16:09

Palivové dřevoPodzim už je téměř u konce. Každým dnem je stále více a více cítit blížící se zima. Proto je teď ten pravý čas na to, abychom si začali obstarávat dřevo na zimní topení v kamnech. Topení v kamnech je rok od roku populárnější a lidí s kamny přibývá. Se sháněním dřeva souvisí také práce s motorovou pilou. Jak se na práci obléknout a jak s pilou pracovat?

Pro víkendové dřevorubce jsou nejideálnějším řešením neprořezové návleky. Ty můžeme snadno nasadit i na běžné oblečení a jsme tak dobře chráněni. Kvalitní návleky jsou vysoce prodyšné, lze je tedy užívat i při práci v teple. Do chladnějších měsíců se však lépe hodí speciální kalhoty, které jsou nepromokavé a neprořezové. Tím z velké části omezujeme možnost újmy na těle. Do chladných dnů také potřebujeme bundu, ty jsou z podobných materiálů jako kalhoty. Proto se nemusíme bát, když na nás padne kapka deště. Důležitá je také obuv. Ideální jsou kožené nepromokavé boty s kovovou špičkou. Tímto obutím zamezíme zranění, když se nám špalek odkutálí na nohu nebo na ni dokonce dopadne hned po uříznutí. Takováto zranění mohou být velice bolestivá. Další důležitou ochranou jsou brýle. Při práci s pilou odlétávají třísky, hobliny a podobně, snadno se tedy může stát, že nám něco vletí přímo do obličeje. Proto je dobré mít po ruce speciální brýle. 

Jakmile máme nachystáno oblečení, měli bychom si zopakovat, jak se s pilou pracuje. Opakování je matka moudrosti. Díky tomuto opakování si uvědomíme, co smíme a co ne, tím můžeme předejít spoustě nepříjemných a fatálních zranění.

  • Výbava – užíváme vhodné vybavení a oblečení.
  • Postoj – obě rukojeti pevně uchopíme tak, aby nám pila nevyklouzla z ruky. Nohy máme od sebe, tím zamezíme tomu, že když nám sjede pila, tak nám uřízne nohu. Levou nohu máme mírně vepředu, abychom měli lepší oporu. Pokud řežeme v nižších polohách, krčíme kolena a nekrčíme záda.
  • Pohyb - při posunu pily vypínáme motor nebo aktivujeme řetězovou brzdu, řetěz se nesmí při posunu pily z místa na místo otáčet.
  • Vzdálenost – při řezání bychom měli dodržovat bezpečnou vzdálenost. Dáváme pozor, aby dostatečně daleko (3-5m) nikdo nepostával, obzvlášť zády k nám.
  • Start – při startování pily bychom se měli ujistit, že je řetěz čistý a že se do něj nezasekne nějaká větvička. Pilu vždy startujeme na zemi a lišta s řetězem nesmí být zabořena v zemi nebo trávě.
  • Zkouška – pokud jsme dlouho neřezali, zkusíme zkušebním řezem, jak pila funguje, zda vše správně pracuje a že je řetěz dostatečně ostrý. Při tomto řezu řežeme na plné otáčky a řežeme snazší kousek dřeva.

Pokud řežeme sami a nikdo není poblíž, ujistíme se, že máme poblíž mobilní telefon, který je dostatečně nabitý. Pokud by došlo k úrazu, není nic horšího, než vybitý telefon a nikde nikdo. Jakmile si uvědomíme všechna tato pravidla, můžeme v klidu řezat a připravovat dřevo na zimu.

Autor: Radim Dvořák