Pěstujeme lískové ořechy
Líska obecná se v Evropě objevila už v dávných dobách. Líska veliká byla přivlečena Římany, líska turecká v šestnáctém století a líska americká pak ve století osmnáctém. Tyto lísky však nemají nic podobného s lískami, které dnes pěstujeme v zahradách. Ty vznikly až v polovině devatenáctého století díky křížení. Líska je strom, který nedorůstá závratných výšek. Obvykle dorůstá kolem 6m. Je částečně samosprašná. Je to typická rostlina lesů, v současné době spíše křovin.
Pro konzumaci můžeme plody trhat krátce před dozráním. Tyto oříšky jsou však určeny k přímé konzumaci. Na skladování se nehodí. Nevydrží tak dlouho a rychle zasychají. Proto tyto nedozrálé oříšky musíme spotřebovat během tohoto měsíce. Jakmile tyto drobné plody začnou vypadávat z punčochy, nastává náš čas. Nyní sbíráme oříšky na uskladnění. Nejjednodušší způsob sběru je pomocí plachty, nebo netkané textilie. Tuto textilii rozprostřeme pod stromy a oříšky na ni popadají. Necháme ji zde aspoň dva – čtyři dny ležet. Tak poznáme, jak moc opadávají ořechy. Pokud jich je zde hodně, zatřeseme stromem pro urychlení sklizně. Následovně oříšky z plachty sesbíráme a uskladníme. Druhým způsobem je ruční sběr do košíku. Tento způsob je levnější, co se nákladů týče. Je však mnohem náročnější fyzicky. Také je zde velké riziko přehlédnutí ořechů.
- Punčochu nejsnáze odstraníme tak, že ořechy při sušení každý den prohrábneme, slupky odpadnou samy.
Sesbíráním naše práce nekončí. Nyní se musíme pustit do toho nejhoršího. Opracování oříšků. Největší problém je punčoška, což je obal lískového oříšku. Tuto punčochu je třeba odstranit. Pokud ji zde necháme, vzniká poměrně velké riziko, že nám ořechy přes zimu zplesniví a z úrody nebude nic. Jakmile jsme tuto punčochu z oříšků odstranili, musíme je nechat vysušit. Přes den je sušíme venku na slunci. V noci bychom je měli schovat na nějaké suché místo pod střechu. V této době už přes noc vznikne poměrně hodně rosy a ořechy by nám tak opět navlhly. Takto sušíme ořechy minimálně týden. Jakmile jsou vysušené, vložíme je na nějaké suché místo, kde je budeme mít přes zimu. Takto uskladněné ořechy můžeme používat celý rok bez sebemenších potíží. Následně můžeme ořechy využít do zákusků nebo k přímé konzumaci. Dvě lžíce denně je doporučená dávka, která nás obohatí o vitamín B a zlepší nám zdraví.
Autor: Radim Dvořák© Printemps - Fotolia.com