Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pěstujeme špenát

03.07.2013 18:12

SpenátŠpenát je nenáročná plodina, která by neměla chybět na žádném záhonu. Špenát lze vysadit jak na jaře, tak na podzim. Jaké jsou hlavní rozdíly? Hlavní rozdíl je v času výsadby, chuťově nepoznáme žádný rozdíl. Ideální je mít zasazené oba. Při jarní výsadbě sklízíme už v červnu. Při podzimní můžeme okusit čerstvý špenát brzy zjara. Zasazení je poměrně snadné. Stačí vykopat jamky, které jsou od sebe vzdáleny minimálně 30 centimetrů. Do těchto důlků vložíme semínko, zasypeme a zalejeme. Pak už jen čekáme, než nám vyroste špenát. Listy můžeme průběžně otrhávat. Mladé listy jsou chutné, starší brzy začnou žloutnout a pak už nejsou příliš dobrým společníkem na talíři. Jakmile se špenát dostane do květu, otrháme všechny listy. Jakmile rostlina vykvete, listy ztvrdnou a nahořknou.  Pro jarní výsev se hodí jiné odrůdy než pro podzimní, který můžeme provádět od srpna až do října. Některé druhy jsou odolnější proti mrazům, proto bychom si měli odrůdu vybrat  podle toho, kdy budeme sazenice vysazovat na záhon.

  • Lambada, Carambole, San Marco – tyto odrůdy jsou vhodné pro jarní výsev. Jsou odolné vůči škůdcům a především proti špenátové plísni.
  • Winter Riesen, Monores, Herkules, Matador – tyto odrůdy jsou odolné vůči mrazům a spolehlivě přezimují. Lze je využít i při jarním výsevu, nejsou však tak odolné proti plísním.

Špenát je dobrým pomocníkem v kuchyni. Nejen kvůli chuti, ale také pro množství vitamínů, které obsahuje. Obsahuje především vitamíny C a E, ale také oxidanty prospěšné našemu tělu. V kuchyni je v poslední době méně používán do špenátové omáčky. Zato těstoviny se špenátem se staly velice populárními. Výborný je v palačinkách. Kombinací s česnekem nebo vejcem dosáhneme vynikající chuti.

Pokud si tuto listovou zeleninu chceme uchovat po celý rok, stačí špenátové listy spařit, osušit. Následně je nasekáme a vložíme do krabičky, kterou strčíme do mrazáku. Dále můžeme špenát využít jako koření. Stačí jej nasekat na drobno, zamíchat se solí a česnekem (prolisovaným) a usušit. Následně vložíme usušenou směs do uzavíratelné nádoby. Takto nám bude pomáhat špenát po celý rok.

Autor: Radim Dvořák