Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 651
79%

Ne, nenavštěvuji 1 800
21%

Celkový počet hlasů: 8451


Smysly návštěvníků Rožmberka potěší květinová aranžmá

11.08.2011 14:43

Aranžmá ze stovek růží, gladiol, lilií a dalších květin potěší smysly návštěvníků na hradě Rožmberk. Ve středu tam začne pátý ročník výstavy květinových aranžmá s názvem Rožmberská růže. Výstava potrvá do neděle 28. srpna.
Na konci prázdnin ožívá hrad Rožmberk už tradičně záplavou květů, barev i vůní. Jak napovídá název letošního ročníku výstavy - Rožmberská růže, připomíná Rožmberský rok 2011, v němž si připomínáme čtyřsté výročí od smrti posledního vladaře rodu s erbem červené růže Petra Voka z Rožmberka. Poprvé hrad Rožmberk rozkvetl v barvách babího léta v roce 2007. V minulých letech byly tématy výstavy aranžmá Flóra na šlechtickém stole, Arma florea aneb Zbraně kvetoucí nebo Rozkvetlá réva.
Na přípravě výstavy se podílejí nejen profesionální floristé, ale také kolegové a zahradníci z okolních jihočeských památkových objektů ve správě památkového ústavu. Výstava bude k vidění na hlavní prohlídkové trase hradu Buquoyské sbírky.
Hrad Rožmberk pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. Vítek III. mladší - praotec Rožmberků, získal do erbu červenou růži v stříbrném poli. Růže v erbu měli i čtyři jeho bratři Jindřichohradecký Jindřich zlatou růži na modrém poli, krumlovský Vítek II. zelenou růži ve stříbrném poli, Vítek IV. praotec pánů z Třeboně a Landštejna stříbrnou růži v červeném poli a Sezima černou růži ve zlatém poli.
Rožmberk se skládá z komplexu původně dvou hradů. Horní část byla později upravena na letní šlechtické sídlo. Rovněž Dolní hrad prošel několika přestavbami. V 19. století byla tato část posledními majiteli - rodem Buquoyů přeměněna v romantické muzeum přístupné veřejnosti.