Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Sportuijeme na zahradě

24.07.2013 17:01

Prostor na pingpongový stůl už máme nachystaný. Nyní už jen stůl, pálky a míčky. Pak už se můžeme pustit přímo do hry.

Dostali jsme se k pořízení stolu. To není žádná levná záležitost. Stoly do exteriéru seženeme od 7 000kč, s vyšší kvalitou pak cena stoupá až k několika desítkám tisíc. Dále doplňky, jako je plachta na zakrytí, pingpongové pálky a podobně. Pod deset tisíc se pravděpodobně nedostaneme. Pokud nejsme tak nároční a jde nám pouze o zábavu, stačí si stůl vyrobit sám. V nejbližším stolařství si necháme uříznout dvě desky z dřevotřísky a máme desku stolu.

Nyní stačí vyrobit nohy. Pokud máme staré cihly na zahradě, můžeme nohy vybetonovat. Pokud máme cihly o výšce 25cm, stačí položit tři na sebe. Takto uděláme 6 noh, tak aby byl stůl ze všech stran podepřen. Pokud k sobě tyto cihly nelepíme betonem, měli bychom klást důraz na dobré usazení první cihly. Nejdříve si naměříme rozměry stolu.

  • Cihly, gumová palice, písek.

 Místo, kde stůl bude, ohraničíme provázkem. Tak získáme obrys a budeme mít přehled, kde budou nohy. Na daných místech odstraníme svrchní část půdy, která je prorostlá trávou. Tento prostor vyplníme pískem. Ten nám usnadní usazování. Nyní usadíme první cihlu. U té klademe důraz a doťukáváme ji gumovou paličkou tak, aby byla v přesné rovině. Jakmile máme všechny první cihly na svých místech. Naskládáme další dvě patra. Nyní stačí položit stůl a drobné nerovnosti vyrovnat podložkami ze dřev.

Další možností je vyrobení vlastních skládacích noh. V tomto případě se stačí podívat na internet, kde je obrovská nabídka stolů, i starých.

  • Dřevěné latě, vrtačka, lepidlo na dřevo, kladivo, šrouby a pilka.

Okoukat systém, jakým se nohy skládají. Za pomoci latí, pilky, vrtačky a šroubů, můžeme vytvořit kostru.

                Pokud máme na zahradě aspoň osm kovových tyčí o délce minimálně 90cm, můžeme je využít také.

  • Železné trubky o průměru aspoň 4cm, palice, rýč.

 Na místech, kde má stůl nohy vykopeme malé dírky. Ty jsou hluboké tak, aby vložená tyč vykukovala z díry výškou 74cm. Tyto díry vybetonujeme tak, aby do nich těsně zapadaly tyče. Druhou možností je sehnat železnou trubku, která je jen o trochu širší. Tu nařežeme na osm částí a ty do země upevníme. Nyní stačí pozastrkat železné trubky do děr a máme nohy ke stolu. Pokud chceme stůl nastálo, můžeme trubky zatlouct do země.

Autor: Radim Dvořák© Peter Atkins - Fotolia.com