Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Úprava Tyršových sadů v Pardubicích je nevhodná

17.06.2011 13:55

Pardubická radnice špatně nastavila podmínky při zadání projektu revitalizace Tyršových sadů a oponentní odborný posudek, který si později objednala, se netýkal obsahu projektu, ale jen shody s jeho zadáním. Tvrdí to iniciátoři petice proti kácení stromů v parku. Novinářům řekli, že projekt je chybně zpracován a je zbytečně nákladný.
V parku má být pokáceno celkem asi 400 stromů a množství keřů. Podle organizátorů petice by byla chyba odstranit jehličnaté stromy, které tvoří kostru parku a některé jsou velmi cenné. Zároveň by prý byl plošným kácením narušen vodní režim lokality.
Na Tyršovy sady má magistrát vyčleněno 70 milionů korun z evropských fondů.  Náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci) odmítá názor, že odborný posudek má posloužit jen jako "zastírací manévr", kterým se chce radnice zaštítit proti kritice projektu. Zadání posudku vycházelo čistě ze znění petice. Měl se vyjádřit k rozsahu kácení v rámci koncepce, která byla stanovena. V závěru se konstatuje, že je odpovídající. V petici podepsaní žádají, aby vybraný projekt na úpravu Tyršových sadů posoudil nezávislý odborník. Posudek mimo jiné konstatuje, že v sadech nebyla více než 60 let prováděna pravidelná, soustavná a odborná údržba.
Odpůrci projektu neodmítají úpravu parku jako takovou, ale požadují, aby byla citlivější. V komisi, která projekt posuzovala, podle nich nebyli odborníci na sadovnictví a parky, ale architekti, kterým jsou bližší stavby a komunikace.
Petici již podepsalo více než 1000 lidí, například celá Komorní filharmonie Pardubice. K akci se připojila i Strana zelených. Projekt by bylo nutné změnit rychle, kácení by mohlo začít již na podzim.