Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 651
79%

Ne, nenavštěvuji 1 800
21%

Celkový počet hlasů: 8451


Vánoční stromky budou o 10 procent dražší než loni

16.10.2011 10:05

Vánoční stromky budou letos zhruba o desetinu dražší než loni. Ceny stromků, jejichž prodej začne tradičně začátkem prosince, se budou jako obvykle v jednotlivých regionech lišit.
V nejprodávanější kategorii stromků od 150 do 220 centimetrů výšky by se tak ceny měly pohybovat od 300 korun u smrku ztepilého a borovice lesní po 550 a více u jedle kavkazské, která je přes svou vyšší cenu spolu se smrkem pichlavým v současnosti nejprodávanějším druhem stromku v ČR.
Kvůli mrazům na konci jara a zvyšující se poptávce po stromcích v celé Evropě nelze očekávat nadbytek stromků, přesto nehrozí na trhu jejich nedostatek.
Pěstitelé stromků loni nezaznamenali výraznější vliv ekonomické krize na chování Čechů při nákupu stromků, obdobnou situaci očekávají i letos. Lidé si chtějí po celoročním spoření a utahování opasků užít alespoň Vánoce.
Celková průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků se dlouhodobě odhaduje na zhruba jeden milion kusů. Lidé stále více kupují stromky pěstované na plantážích, neboť jsou kvalitnější než nařezané v lese.
Stále oblíbenější jsou také stromky v takzvaných kontejnerech. Mnoho lidí nakupuje takovéto stromky s tím, že si je později vysadí na zahradě. Udržet vánoční stromek v kontejneru do jara je ale velmi náročné a pouze malé procento takto vysazených stromků na jaře zakoření a ujme se. Přezimování stromku v domě či v bytě je poměrně obtížné. Stromky se prý v nádobách prodávají proto, aby dlouho vydržely v dobrém stavu a byly stabilní