Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Vánočních stromků bude letos v zahradnictví dost

10.12.2010 14:00

Vánočních stromků by měl být letos v Česku dostatek, ceny by měly zůstat na loňské úrovni. Letošní prodej stromků podle všeho výrazněji negativně neovlivní ani zhoršená ekonomická situace domácností. Pěstitelé stromků nezaznamenali výraznější pokles prodeje ani loni.
V cenách stromků budou letos stejně jako v uplynulých letech panovat regionální rozdíly, lidé na vesnici tak za ně nebudou muset zaplatit tolik jako obyvatelé velkých měst. Cena dvoumetrové kavkazské jedle by se na stáncích měla pohybovat od 500 do 1000 korun, smrku pichlavého mezi 400 a 500 korunami, smrku ztepilého od 300 do 400 korun. Borovice pak letos přijde kupujícího na 300 až 500 Kč.
Obliba jedliček, přestože jsou ze všech druhů stromků nejdražší, dlouhodobě roste. Co se týče množství prodaných kusů, již prakticky dohnaly dosud nejoblíbenější smrk pichlavý. Většina jedlí se do země dováží, zejména z Dánska a Německa.
Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina stromků prodávaných na stáncích pochází z plantáží specializovaných zahradnictví . Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů oproti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena.
V posledních letech roste obliba stromků zasazených v nádobách, takzvaných kontejnerech. Mnoho lidí takové stromky nakupuje v zahradních centrech s myšlenkou, že si je později vysadí například na zahradě. Pouze malé procento následně vysazených stromků však na jaře zakoření a ujme se. Stromky v kontejnerech se prodávají proto, aby vydržely dlouho v perfektním stavu a byly stabilní.