Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Vznikne areál pro zahradní terapii

09.01.2012 12:41

V Balinách u Velkého Meziříčí vznikne areál pro zahradní terapii. Bude sloužit hlavně dětem a mládeži se zdravotními potížemi nebo ze sociálně slabších skupin. Areál vytvoří obecně prospěšná společnost Chaloupky. Akce s náklady 835.000 eur (zhruba 21 milionů korun) je součástí velkého česko-rakouského projektu dotovaného unií.
V Balinách bude k terapii sloužit zahrada bývalé zemědělské usedlosti. Bude obsahovat takové prvky, které návštěvníkům umožní pod dohledem odborných pracovníků procvičit si své smysly a různé formy pohybu pod širým nebem. Klienti budou také třeba pracovat s přírodními materiály. Navržení aktivizačních prvků bude součástí projektu, stejně jako opravy budovy zemědělské usedlosti, v níž bude mít areál celoročně zázemí, uvedl Zetěk.
Projekt se bude uskutečňovat od příštího roku do léta 2014. Teď mu byla přislíbena dotace z evropského programu na podporu spolupráce u hranic mezi Českem a Rakouskem a od českého státu, pokryje 90 procent nákladů.
Celý projekt připravilo šest organizací, které kromě Vysočiny sídlí v Jihomoravském a Jihočeském kraji, v Dolních Rakousích a ve Vídni. Přírodní pracoviště budou vznikat i v těchto regionech. Budou se věnovat i důchodcům a lidem s psychickými problémy. Vídeňské pracoviště bude metodu zahradní terapie učit studenty.
Obecně prospěšná společnost Chaloupky je největším střediskem ekologické výchovy na Vysočině, jejím zřizovatelem je Český svaz ochránců přírody Kněžice. Pracoviště už Chaloupky mají v Brtnici, Kněžicích, Horní Krupé a ve Velkém Meziříčí, další připravují v Krátké u Sněžného.