Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zahradní udírny - móda nebo trend ?

15.01.2019 15:28

Uzení představuje jednu z nejstarších metod konzervace potravin. Podle historických pramenů si tuto kuchařskou dovednost osvojili již pravěcí lidé před více než 80 000 lety. My se nyní zaměříme na jednu z poddisciplín – uzení studeným kouřem!

 

V čem spočívá uzení studeným kouřem?

Maso v udírněUzení je klasická metoda konzervace potravin pomocí aromatického kouře vzniklého spalováním zpravidla ovocného dřeva. Jak už název napovídá, specifikem uzení studeným kouřem bude nízká provozní teplota, která se pohybuje v rozmezí od cca 10 do 30 stupňů Celsia. Dalším charakteristickým prvkem uzení studeným kouřem, je dlouhá doba trvání celého procesu. Zatímco při uzení teplým kouřem se provozní doba obvykle počítá na hodiny, tak metoda uzení studeným kouřem trvá podstatně déle. Studeným kouřem se obvykle udí několik dní, ale v některých případech se doba uzení může protáhnout i na týden a více.

Právě tyto okolnosti, jako je dlouhá provozní doba a ne zrovna jednoduché hlídání optimální teploty způsobily, že se od náročné metody uzení studeným kouřem upouští a přechází se k méně náročnému uzení teplým, případně horkým kouřem. Ovšem dokud bude platit, že při uzení dosáhnete nejlepších výsledků právě díky studenému kouři, udržuje si tato metoda stále dost příznivců.

 

Co potřebuju k uzení studeným kouřem?

Pro uzení studeným kouřem vám postačí uzavřená a co možná nejlépe utěsněná udící komora z čistého, chemicky neošetřeného dřeva. Dále budete potřebovat topeniště, ve kterém se bude spalovat dřevo, čímž se vytvoří aromatický kouř, kterým zaudíte maso a další potraviny zavěšené v udírně. Kromě klasického, podomácku spíchnutého topeniště, můžete použít také generátor kouře. To je taková malá plechová krabice, která ve svém nitru topnou spirálu a zásobník na dřevěnou udící štěpku. Topná spirála vytváří v generátoru potřebný žár, který postupně spaluje udící štěpku, čímž se vytváří silně aromatický udící kouř, kterým krásně zaudíte všechny potraviny uvnitř udírny. Generátory kouře se používají jak ve velkých elektrických udírnách, tak v domácích dřevěných udírnách.

 

Co všechno můžu udit studeným kouřem?

Konzervace studeným kouřem se nejčastěji používá k zauzení klobásek, některých druhů salámů a udí se jím také šunky, nebo bůček, sýry, vejce natvrdo atd. Existují však i jídla, která se pro uzení studeným kouřem příliš nehodí. Konkrétně je řeč o drůbežím, zvláště pak kuřecím masu. Vzhledem k tomu, že princip uzení studeným kouřem spočívá v konzervaci masa při velmi nízké teplotě, není tato metoda příliš vhodná pro drůbeží a zvláště pak kuřecí maso. Jak je známo, kuřecí maso je ze všech druhů mas nejchoulostivější na tepelnou úpravu. Takže jeho zauzení při teplotě, která se jen velmi zřídka přehoupne přes 20 °C, by sebou neslo jistá zdravotní rizika (salmonelóza), kteří při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kuřecí masa, hrozí.

 

Čeho se vyvarovat při uzení studeným kouřem?

Při uzení studeným kouřem je důležité bedlivě sledovat provozní teplotu uvnitř domácí udírny a v případě nutnosti ji patřičně zregulovat. Pokud byste doporučovanou provozní teplotu neudržel, mohl byste maso připálit, či jinak znehodnotit. Kromě teploty si musíte také hlídat čas. Při uzení studeným kouřem se skutečně doporučuje dodržet doporučovanou dobu uzení, protože málo nedouzené maso by bylo chuťově nevýrazné a naopak příliš vyuzené maso by bylo tuhé jako žvýkačka a mělo by nepříjemně nakyslou pachuť.

 

Je pravda, že uzení studeným kouřem je zdravější?

Ano, je to pravda, ale jen do jisté míry. Při uzení studeným kouřem se používá nižší provozní teplota, takže se v udírně vytváří o něco míň karcinogenních látek, než jako při uzení teplým kouřem. Nicméně neznamená to, že by uzení studeným kouřem bylo vyloženě zdravé. I při uzení studeným kouřem vystavuje člověk své zdraví určitému riziku. Pokud se ale ke konzumaci uzenin přistupuje s rozumem a člověk je bezhlavě nehltá jako Otesánek, není se třeba čehokoliv bát. Člověku neuškodí, když si jednou za čas zahřeší, třeba čabajskými klobáskám vyuzenými studeným kouřem apod.

Dřevěná udírna

 

Co je dobré vědět, než začnete udit

  • Kůra do udírny nepatří – před započetím uzení zbavte dřevo všech zbytků kůry
  • Drůbež a studený kouř nejsou kamarádi – Drůbeží a obzvlášť kuřecí maso je velmi náchylné na tepelnou úpravu a pro uzení studeným kouřem se moc nehodí
  • Při výrobě udírny svépomocí rozhodně nepoužívejte chemicky ošetřené nebo škůdci a plísněmi napadené dřevo
  • Dodržujte pokyny v kuchařce, zejména co se času a výši provozní teploty týče
  • Ještě před započetím uzení je důležité maso na několik dní naložit do slaného nálevu