Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Zeleninová zahrádka v červenci

22.07.2013 19:59

Zeleninová zahradaČervenec je čas hnojení, okopávání a zalévání. Především je to však měsíc sklizně. V červenci sklízíme zbytky třešní, višně, meruňky. Stále nám ještě plodí jahody, maliny, začínají se modrat borůvky a obědy nám svojí barvou i chutí obohacují rajčata. Hrášek, který jsme zasadili na jaře už je také pryč, po něm nám zbyly pouze zarostlé záhony. Proto bychom měli rostlinky zlikvidovat. Pokud ještě kvetou, nelámeme si s tím hlavu, do zimy už nám hrášek nevyroste, pokud nebude extrémně teplý podzim. Pokud nám přerůstá přes hlavu mangold a špenát, také jej seřízneme. Už v červnu se totiž tyto dvě plodiny dostaly do květu a tvoří vysoké rostliny s tlustými stonky plnými květů s minimem listů. Takovéto rostliny jsou pro nás k ničemu. Proto je ustřihneme co nejníže u země. Nyní také nastává úroda česneku. Ten už se začíná „povalovat“ po zemi. Pět sesychajících listů a poléhavý vzhled nám naznačuje, že je čas sklizně. Nyní máme poloprázdný záhon. Co s ním?

                Nejdříve půdu zlehka prokypříme. K tomu nám bude stačit motyka. V případě, že jsme se o záhon ve vedrech příliš nestarali, nám vznikla ztvrdlá krusta na povrchu, kterou budeme muset rozrýt rýčem. Nyní máme zahrádku nachystanou na další výsev. Můžeme zasadit předpěstované sazenice, které jsme si sami vypěstovali, nebo je jednoduše zakoupíme v zahradnictví. Nyní se ideálně na zahradu hodí sazenice póru, kedlubny, kadeřávku a podobně. Dále na záhon vysadíme různé druhy salátů pro předpěstování sazenic. Pokud máme stále dost prostoru, můžeme postupně sázet vodnici, čínské zelí, černou ředkev nebo špenát a mangold pro podzimní sklizeň.

                Nyní máme opět zeleninový záhonek plný. Na závěr jej dobře zalijeme. Jelikož zde máme už vzrostlé rostliny rajčat, musíme dávat pozor, abychom je nepokropili s listy, rostliny jsou náchylné na plísně a mokré listy jsou pro rozšíření plísně ideální. Nyní budeme mít dostatečnou práci se sklizní rajčat, na podzim budeme sklízet i další plodiny.

Autor: Radim Dvořák © beerfan - Fotolia.com