Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zimní okus stromků

05.12.2013 10:36

 Okus tromůProsinec se nám rozběhnul a teploty s tímto měsícem klesly pod nulu i v nižších polohách. Téměř na celém území České republiky nyní mrzne i přes den a nás tyto teploty stále častěji zahánějí domů. Práce v zimě už příliš není. Zahrada by měla být zazimovaná. Stromy a vysoké trávy povázané do kuželů, aby se nelámaly větve pod těžkým sněhem. U trav zase hrozí při zlomení riziko, že do dutých stébel nateče voda a rostlina pak uhnije. Pokud máme stromky připraveny na zimu, chybí jen poslední. Zabránit zvěři, která se především v zimních měsících může vyskytovat na naší zahradě, v okusu stromků. Srnky nebo i divočáci mají zimu, jako období klidu a strádání. Proto se občas vydají na naši zahradu na kompost, kde mohou snadno najít nějakou potravu. Jakmile se dostanou na zahradu, zkusí i ostatní potravu, co se zde nachází. Poměrně snadnou potravou, která se na jídelníčku divoké zvěře vyskytuje, jsou i mladé stromky. Nejlépe smrčky a podobně. Přesně tyto stromky bychom měli uchránit.

  • Malé stromky do čtyřiceti až padesáti centimetrů musíme chránit důkladněji. Ideální je oplocenka. V zimě musíme připevnit pletivo u těchto malých stromků i se shora. Zvěř totiž může dosáhnout díky sněhu na špičku stromku a tu pak jednoduše ukousnout.
  • Větší stromky. Ty jsou častý cíl zvěře v okolí naší zahrady. Tyto stromy však chráníme jednodušeji. Jelikož u vyšších stromů u země nemáme větve, chráníme především kmen. Ten stačí omotat drátěnkou dokola. Zvěř pak kmen okusovat nebude. Jakmile ucítí na jazyku něco jiného než kůru stromů, odejde jinam. U těchto vyšších stromů si však musíme dávat pozor na sníh. Jelikož v zimních měsících může napadnout bohatá sněhová nadílka, musíme počítat s tím, že se zvýší terén, po kterém se zvěř bude pohybovat. Proto musíme oplocení kmene instalovat do dostatečné výšky. Srna, která chodí po metr vysoké nadílce, pak dosáhne i dva metry vysoko a může tak okousat strom velmi vysoko.
  • Živé ploty bycho mlěi chránit obecně jako celek, v blocích. Zvláště živé ploty z habrů nebo buků jsou velmi oblíbeným terčem okusu zvěří, a proto zvláště mladé stromky v živých plotech chráníme před okusem síté nebo pletivem

Jakmile zvíře strom okouše, neroste už tak dobře a může se křivit, v horším případě může i uschnout. Proto bychom tuto činnost neměli podceňovat a měli bychom našim stromům dopřát dostatečnou ochranu. Největší pozor bychom měli dávat na zahrádky mimo město. Zde se může u zahrádky koncentrovat velké množství zvěře.

 

Autor: Radim Dvořák © Gudellaphoto - Fotolia.com